Kiképzésről

Engedelmességi
A tanfolyamot minden évben kétszer, ősszel és tavasszal indítunk, heti kétszer 1-1,5 órás foglalkozásokkal. A kutyák képzése általában 3-5 hónapos korban kezdődik, engedelmességi feladatok elvégzésével. Az engedelmességi tanfolyam végére a kutya és a gazda kezelhetővé válnak egymás számára. A kutyánk sajátos viselkedési problémáit megismerhetjük, így könnyebben illeszthetjük be a mindennapi életbe.

Ülni, feküdni, állni vagyis engedelmesnek lenni minden nemű és fajtájú kutya képes, megfelelő hozzáállás és következetesség mellett.

A kutya nem fog csak azért engedelmeskedni, mert enni adunk neki. Engedelmeskedni és örömmel dolgozni csak akkor fog, ha a gazda következetesen, tudatosan és mégis szeretettel tanítja meg arra, hogy mit, mikor, hogyan és miért lehet csinálni. Minden esetben, amikor jó kapcsolat alakul ki a kutya és a gazda között, a kutya a kielégültségét a gazda dicséretében, örömében találja meg. Tehát az engedelmesség alapja nem a kényszerre épül, hanem sokkal inkább a kölcsönös szereteten, tiszteleten alapul. Ennek a kölcsönös szeretetnek, tiszteletnek az eredménye az engedelmesség.

Őrző-védő

Az őrző-védő munkára nem minden kutya alkalmas! Ehhez a tevékenységhez elengedhetetlen, hogy a kutya jó idegrendszerrel rendelkezzen. Az ebzet, és a gazdi részéről is fontos elvárás a felelősségérzet, illetve a gyors, szakszerű hozzáállás.

A kiképzés ideális esetben a kutyában már meglévő ösztönökre épül, mint pl.: zsákmányszerző illetve védő ösztönre. Ennek a védelemnek lehet része az ellenfél elkergetése, vagy behódolásra kényszerítése. Ezt a reakciót kell mindig kontroll alatt tartani, így a kutya tevékenysége folyamatosan irányítható marad.
Az őrző-védő feladatok betanítása kölyökkorban, játékos formában kezdődik el. Ez a tevékenység komoly szakmai tudást, gyors helyzetelemzést, illetve gyors válaszreakciót követel a segédtől, ahhoz, hogy a kutya eredményes munkát tudjon produkálni. Nem megfelelő hozzáállással több kárt okozunk, mint hasznot.
Éppen ezért nem célszerű nem hozzáértők segítségét igénybe venni ennél a munkánál!! A komolyabb őrző-védő munkára egyéni elbírálás alapján kerülhet sor, mivel a gyenge, melankolikus idegrendszerű, félős kutyusok alkalmatlanok erre a feladatra, és az életkor, illetve az érettség is nagyon meghatározó tényező.

Nyomkövetés
A nyomkövetés (és a tanítása is) a már meglévő ösztönökre épül, illetve a kutya orrában található több millió szaglóidegre. A nyomkövetés is, a szolgálati kutyák munkájából került át a hobbi-, illetve sportkutyázás vizsga- és versenyszabályzatába. Talán ez az a fázis, amelyet az átlagos kutyatartó a legkevésbé tud a mindennapokban használni. Éppen ezért nem is nagyon érti, meg aztán nem is nagyon érdekli. Pedig bizton állíthatom, hogy nagyon jó kis szórakozás, ha már az ember megtanulta, és van némi sikerélménye (ami természetesen mindenféle munkánál elengedhetetlen).
A lépések által okozott talajsérülések és az egyedi szagminták (akár egy kendő, rongydarab vagy jutalomfalat illata) alapján tudják az általunk fektetett nyomvonalat követni. A nyomkövetés tanítása nagyon izgalmas, hiszen a mi orrunk nem ilyen érzékeny, mint a kutyáké, ezért csak a kutyánk jelzéseiből tudunk tájékozódni.

Vállalunk kutyás bemutatókat rendezvényeken, iskolák, óvodák, vállalatok, magánszemélyek részére!