A gyermektartásdíj megállapítása

Gyermektartásdíj

Ha gyerek van a családban és válóperre kerül sor, a gyerektartás részleteinek tisztázása elengedhetetlen. A gyermektartásdíj összegének megállapítása több tényezőtől is függ. Alapját minden esetben a szülők jövedelme és gyermek alapvető szükségletei határozzák meg.

A polgári törvénykönyv szerint, alapesetben a gyermek 0-18 éves kora között gyermektartásra szorul. A felnőtté válásig a szülőknek kötelességük gondoskodni róla. Amennyiben a gyermek középiskolai tanulmányokat folytat, ez a határidő 20 éves korig kitolható.

Felsőfokú tanulmányok esetén pedig, akár a gyermek betöltött 25 éves koráig is kötelezett lehet a szülő a gyermektartásdíj fizetésére. E kötelezettség alól csak az a tényállás jelent felmentést, ha gyermek saját keresettel vagy olyan vagyonnal rendelkezik, amiből a szükségletei fedezhetőek.

A szülőknek pontosan meg kell állapodniuk a gyermektartásdíj mértékéről és arról is, hogy milyen módon tesznek ennek eleget. Ez lehet pénzbeli és természetbeni juttatás is. Pénzbeli juttatás esetén lehet egyösszegű vagy rendszeres időközönként fizetendő összeg.

Ha egyszeri, nagyobb összegű juttatásról egyeznek meg a szülők, az akár egy vagyontárgy is lehet. Bármiben is állapodjanak meg, jogilag csak akkor tekinthető érvényesnek, ha az időszakot is meghatározzák, amire vonatkozik és azt a bíróság is jóváhagyja.

Author: administrator