A kontaktlencse vagy a szemműtét éri meg jobban? – 5 Tipp, ami alapján könnyebben dönthetsz!

műkönny kontaktlencse mellé

Természetünkből adódóan, félelemmel tekintünk bármiféle műtéti beavatkozás elé és csak akkor vállaljuk azt be, ha nincs más kiút. A címben lévő kérdést sokan felteszik, hiszen szeretnék elkerülni az operációt, de mivel a kontaktlencse szemszárazságot is okoz, az ellen is tenni kell valamit. Így a műkönny kontaktlencse mellé is hasznos lehet. Bár elsőre gazdaságosabb megoldásnak tűnik a lencse, ha jól kiszámoljuk, akkor látni fogjuk, hogy ez nem így van.

A kontaktlencse választásával nem szükséges műtéten átesni, ezért sokan döntenek mellette. Ez az eszköz ma már nem számít luxusnak, széles körben elérhető, nem kell keretet viselni hozzá, kényelmes és esztétikus megoldásnak tűnik. Viszont a használatát kényelmetlenné teszi, hogy ki- és behelyezésnél fokozottan figyelni kell a higiéniai körülményekre, erre pedig nem mindig van lehetőség.

Otthon könnyen megoldhatjuk, de utazás, sportolás, nyaralás idején már bajosabb. Hiába léteznek ma már korszerű, lágy, jó légáteresztő kontaktlencsék, még ezek viselése is eredményezhet szemszárazságot, ami újabb kellemetlenségekkel jár.

Ebben az esetben naponta több alkalommal is érdemes műkönnyet használni. Ráadásul tartósítószerektől mentes változatot tanácsos vásárolni, mert a lágy lencsék anyagai hajlamosak negatívan reagálni a tartósítást szolgáló összetevőkkel. Gyakorlatilag, mindig lesz kiadásod, ha szemműtét helyett kontaktlencsét választasz, ezért megfontolandó a döntés.

Egyéb eredményes eljárások

Ezzel szemben, dönthetsz például lézeres beavatkozás mellett is, ami csak egyetlen alkalommal okoz némi kellemetlenséget és kiadást. A lézeres szemműtétek 4 típusa ismert. Ez a Z FEMTO 7D, az OptiLasik 7D, a Zero-Touch 7D és a PRK 7D. Tulajdonképpen a felsorolt beavatkozások mindegyike biztonságos kezelésnek számít és meghozza a várva várt eredményt, azaz az éleslátást, csak a regenerálódási idő az, amiben különböznek.

Ha az első típust választod, akkor tudnod kell, hogy a teljesen fájdalommentes beavatkozás után már másnap visszatérhetsz a munkába, hiszen már az operáció napján élesen fogsz látni. Ugyanakkor, ez az összes közül a legdrágább lézeres beavatkozás. Viszont nem jársz rosszul, ha azt számolod, hogy szinte nem is maradsz ki a munkából.

Az OptiLasik 7D operációt követően néhány nap a lábadozási idő, amivel számolnod kell. Előnye, hogy olcsóbb, mint a Z FEMTO 7D kezelés. Ahogyan a nevéből érthető, a Zero-Touch egy érintésmentes kezelés. Tökéletes látásélményt ad, a hám gyógyulási ideje gyorsabb, mint a hagyományos felszíni kezeléseknél. A legkevesebbet a PRK beavatkozásért kell fizetni, viszont ennek megvan az a hátránya, hogy a kezelést követően a hámosodás kellemetlen, fájdalmas lehet néhány napig.

Hosszú távú eredményei megegyeznek a lebenyes eljárások eredményeivel, a különbség csak a tökéletes látáshoz vezető útban rejlik. Az sem mindegy, hogy melyik intézményben végezteted el az operációt. Tanácsos ennek érdekében felkeresned a Budai Szemészeti Központot a fővárosban vagy Debrecenben. Itt sokéves szakmai tapasztalattal rendelkező orvosok végzik a lézeres szemműtéteket, a legkorszerűbb technológiával.

Author: seditor