A radiátor szerelés számos esetben szükséges lehet

radiátor szerelés

A központi fűtési rendszerek hőleadói kulcsszereppel bírnak, ezek melegítik fel a helyiségeket, de időnként gond akadhat a működésükkel. A radiátor szerelés egyszerűbb fázisai, minimális szaktudás birtokában, házilag is elvégezhetőek, példának okáért ilyen a légtelenítés. A korszerű modellek már egyszerűen kezelhető szellőztető szeleppel vannak ellátva, ennek köszönhetően a folyamatot szinte bárki el tudja végezni. A komolyabb radiátor szerelés azonban már szakembert igényel, mivel a berendezés javítása megköveteli a precizitást és a megfelelő szerszámok meglétét. A különféle üzemmódú és alapanyagú fűtőtestek eltérő javítási munkálatokat igényelnek.

Az öntöttvas változatok klasszikusnak számítanak, lassan melegednek fel, de jó a hőmegtartó képességük, mégis esztétikai szempontból gyakran lecserélésre kerülnek alumíniumra vagy acéllemezre. Ez utóbbi ugyancsak kiválóan fűt, de hajlamos a rozsdásodásra és ennek következtében időnként kilyukad, engedi a vizet és szükség lesz a radiátor szerelés kivitelezésére. Az alumíniumból készült modellek nem funkcionálnak jól a rézcsöves hálózattal, mivel a két anyag között kémiai reakció jön létre, ami meghibásodáshoz vezethet és gyakori radiátor szerelés nélkül nem tud a hálózat időtállóan funkcionálni. A központi rendszer hőleadói között igen nagy különbség van, úgy teljesítményben, mint kinézetben.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a radiátor bekötési méretek egyikét sem, mert csak így oldható meg az adott helyiségbe való optimális típus kiválasztása és installálása. Az öntöttvas fajták igen jók, de nehezek, robosztusak és esztétikailag nem illenek mindenhová. A radiátor bekötési méretek ezeknél kiemelt fontossággal bírnak, a nagy súly miatt igen körültekintően kell rögzíteni és ez nem is kivitelezhető minden felületen, csak a masszívabb falakon helyezhetőek el biztonságosan. A fűtőtestek csoportosíthatóak magasság és szélesség alapján, ezek mind kihatnak a rögzítés módjára, akárcsak az is, hogy 4 vagy 6 csonkos az adott modell.

A legvékonyabb a lapradiátor, ami konvektorlemezből és hőleadóból áll. Ez a legtöbb helyre jól passzol, a radiátor bekötési méretek ennél a fajtánál talán a leginkább egyértelműen értelmezhetőek. A méretek terén további meghatározó tényező a furatok száma és elhelyezkedése, a régi fűtőtest cseréje alkalmával ezek a paraméterek ritkán azonosak az új darab felhelyezési szükségleteivel, általában fúrni kell újabb lyukakat, ami további munkálatokat is vonhat maga után. A radiátor bekötési méretek helyes értelmezésekor és megvalósításakor az új hőleadó hosszútávon funkcionális lesz.

Author: seditor