A tolómérő helyes használata: ezekre figyeljen!

tolómérő

Vannak olyan speciális szerszámok, amelyek bizonyos szakmák alapkellékei. A tolómérő egyértelműen ilyen, amit általában a fémforgácsoló üzemekben alkalmaznak, a nagy pontosságú mérések elvégzésére. Nagyon sarkosan úgy lehetne fogalmazni, hogy ez a készülék az esztergályosok mérőszalagja. Érdemes több dologra odafigyelni a vásárlás előtt, valamint a használat során sem árt résen lenni. A pontos méréshez fontos, hogy a tolómérő pofái tiszták legyenek, és, hogy a mérőléc mélységmérő rúdjának vezető hornya is szennyeződéstől mentes legyen.

A berendezés rendelkezik külső és belső pofákkal, amelyek között egy skála található metrikus vagy colos felosztással. Erről lehet leolvasni az adatokat. Megéri olyan eszközt választani, amelyik közelebb áll a műhely szakembereihez, hogy ne kelljen még külön az adatokat átváltogatni, ugyanis az sok időt elvesz a munkából. A megfelelő koordinátarendszerben való tevékenykedés jelentősen gyorsítja a folyamatokat.

A mérés menete úgy zajlik, hogy az álló pofát az alkatrésznek az egyik felületéhez kell illeszteni, ezt követően pedig elkezdhető a másik, mozgó pofa lassú közelítése. Amint sikerül a beállítás, nincs más hátra, mint az adatok leolvasása. A tolómérő rendelkezhet analóg vagy digitális skálával. Az analóg típusok esetében előfordul, hogy van egy külön mérőóra, ami könnyebb leolvasást tesz lehetővé. A digitális változatok, pedig egy kis kijelzőn keresztül mutatják az értéket, az adatok pedig olykor még számítógépre is átvihetőek.

Másik fontos tényező, hogy a tolómérőknek gyakran van egy késes része, ami helyként funkcionál. Amennyiben a mérendő felület érdes, akkor ezen részt kell ide illeszteni a pontosság érdekében. A profibarkacs.hu weboldalon jó néhány tolómérő közül lehet kiválasztani azt a típust, amelyik biztosítani fogja a gyors munkavégzés lehetőségét. Itt további hasznos tanácsok találhatóak, amelyeknek köszönhetően, még a kezdők is gyorsan el tudják sajátítani a precíz használatot. A rozsdamentes acél, illetve szénszálas kompozit anyagnak hála, nagyon tartósak és kis odafigyelés mellett, sok éven át remekül ellátják a feladatukat.

Author: seditor