Aktív BAR listásnak működik a hitelkiváltás?

BAR lista
BAR lista

A hitelek iránt érdeklődők körében örök kérdés, hogy vajon létezik-e olyan hitelajánlat, amelyet akkor is igénybe lehet venni, ha BAR listán szerepel az igénylő. A helyzet kényes, hiszen hazánkban a hitelintézetek nem, vagy csak rendkívül szigorú feltételekkel teszik lehetővé, hogy BAR listán szereplő személy hitelhez jusson. A bankok előírhatják ugyanis tiszta adós bevonását az ügyletbe, vagyis olyan személyt, aki nem szerepel a BAR listán.

 

Az okok egyértelműen, hiszen a bankok szeretnék biztonságban tudni pénzüket, s ez csak olyan adóssal lehetséges, aki a korábbi hitelfelvételek kapcsán már bebizonyította, hogy eleget tesz fizetési kötelezettségeinek hosszú távon is. Más a helyzet akkor, ha passzív státusszal szerepel a listán a hiteligénylő, ekkor már szélesebb körű lehetőségei vannak az újabb hitelfelvétel kapcsán.

 

Aktív BAR listások itt jelentkezhetnek aktuális információkért, és a hitelajánlatok megismerése kapcsán. Az adóssággal és a törlesztéssel kapcsolatos helyzetek sosem egyszerűek, ha tehát el szeretné kerülni az adósságcsapda ördögi körét, és az egyéni helyzetének leginkább megfelelő ajánlatot választaná, akkor érdemes ehhez akár szakember segítségét is kérnie.

 

Fontos tisztában lennie azzal is, hogy a fedezetként felajánlott ingatlanra, valamint a jövedelemre vonatkozóan is szigorú követelményeknek kell majd megfelelnie. Ha az elutasítás oka nem a problémás fizetés, még akkor is előfordulhat olyan helyzet, ami a hitelfelvétel akadálya lehet.

Author: administrator