CSOK tudnivalók – Itt egy hasznos útmutató

csok

Amennyiben családosként lakásvásárlás előtt állunk, egy rendkívül kedvező állami támogatásban lehet részünk, ha megfelelünk a feltételeknek. Érdemes átolvasni a Biztos Döntés CSOK kisokosát. A CSOK 2015 óta biztosít akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást lakásvásárlás, építés vagy bővítés esetén.

Az összeg a vállalt vagy meglévő gyermekek számától függ, bármely településen igénybe vehető, az ingatlan értékének nincs felső határa. Amennyiben szükséges, a költségek fedezésére a CSOK mellé 15 millió Forint, kedvezményes, fix kamatozású lakáshitel is igényelhető. Azonban a CSOK-hoz minden esetben teljesíteni kell a jogszabályban meghatározott személyi feltételeket, a CSOK hitelhez pedig meg kell felelni a bank által támasztott hitelbírálati feltételeknek.

Ezen kívül a CSOK igénylés pozitív elbírálásához számos egyéb feltételnek is meg kell felelni, mind a család, mind az ingatlan tekintetében. Általában minden szülő arra törekszik, hogy a lehetőségeihez mérten könnyű és boldog életet biztosíthasson a gyermekeinek. A leendő szülőknek a gyermek megtakarítási lehetőségeket is érdemes figyelembe venni – ezekről a grantis.hu weboldalon olvashatsz bővebben.

Amennyiben célzott megtakarítási formát keresünk gyermekünk jövőjének biztosítására, több lehetőség közül is választhatunk. A Babakötvény + Startszámla egy olyan megtakarítási lehetőség, amelynek keretein belül minden 2006 után született gyermeknek 42.500 Ft életkezdési támogatást helyez el az állam a Start számlán, amely Babakötvény vásárlással tovább gyarapítható az évek folyamán.

A bankok által elérhető, kimondottan gyerekeknek szánt megtakarítási számla is jó pénzgyűjtési lehetőség, ami a felelős pénzgazdálkodás megtanítására is alkalmas lehet nagyobbacska gyermekek esetében. A biztosítók által kínált megtakarítási lehetőségek általában hosszútávra szólnak és a piaci feltételek érvényesek rájuk. A Tartós Befektetési Számla nyitása is lehetőséget biztosít a takarékoskodásra, bár nem kifejezetten gyerekcélú megtakarításnak számít.

Author: seditor