Látásjavító műtét – Milyen kezelések érhetők el?

Látásjavító műtét

Az utóbbi években rengeteg embernek vannak látásproblémái, ezek számos oknál fogva jelentkezhetnek, például sokat ülünk a számítógép előtt, de egyéb betegségek is eredményezhetik. A látásjavító műtétek is rendkívül gyakoriak, azonban ezek típusa életkoronként változó. Erről is fontos tudnod a látásjavító műtét előtt. Például 0-18 éves kor között a szem folyamatosan fejlődik, így a gyermekeknél és a fiataloknál nincs lehetőség látásélességet javító beavatkozások elvégzésére.

18-40 éves kor között -12 és +6 dioptria között tökéletes megoldást jelentenek a FEMTO, LASIK, Zero-Touch és PRK lézeres látásjavító eljárások. Néhány perces beavatkozásnak köszönhetően, a páciens örökre megszabadulhat a szemüveg és/vagy a kontaktlencse viselésének terheitől. A lézeres szemműtéttel történő látásjavítás elvégezhető astigmia, vagyis cilinderes fénytörési hiba esetén is. A 40-50 éves korosztály tagjainál gyakran előfordul, hogy a látás már sem távolra, sem közelre nem tökéletes, a két szemüveg között pedig nincs több különbség, mint 1,5 dioptria.

Ez egy speciális eset, amikor szóba jöhet az úgynevezett monovision, azaz olvasószemüveg lézeres látásjavító kezelés. A szemész szakorvosok a műtét során az egyik szemet közeli, a másikat távollátáshoz korrigálják. Ennek köszönhetően, a két szem az agy munkájának segítségével képes lesz minden távolságra megfelelően éles képet biztosítani. A 40-60 éves korosztálynál a kezelési lehetőségek tárháza bővül, hiszen ekkor már a szemüveg szükségességét több tényező is okozhatja.

A fentebb említett lézeres látásjavító eljárások megoldást jelentenek ebben a korban is, de fontos szem előtt tartani, hogy nagy valószínűséggel a beavatkozás után is szüksége lesz a páciensnek olvasószemüvegre. A 60 év fölöttieknek a trifokális műlencse beültetés tudja biztosítani a szemüvegmentes, kényelmes életet. Ezzel az operációval a szürkehályog kialakulása is megelőzhető. Érdemes tudni, hogy 60 év fölött már nem végeznek lézeres szemműtétet. A szemészeti problémáiddal célszerű felkeresned a drszaboantal.hu portálon megismerhető szakembert.

Author: seditor