Megvéd a repedésektől a samott tégla ragasztó

samott tégla ragasztó

Még a legjobb kandallók esetében is, ha már jó ideje használjuk azokat, az ajtók zsinórjai elveszíthetik a rugalmasságukat, összehúzódhatnak, így egy bizonyos mennyiségű levegő beszivároghat a tűztérbe. A hőálló tömítés kopása csökkenti a tűz intenzitásának szabályozására való képességet, megnehezíti az égési szint beállítását és jelentősen csökkenti a kandalló fűtési hatékonyságát. Súlyosabb esetekben, ha a hőálló tömítés elveszíti a rugalmasságát, a kandalló és az ajtó közötti rés annyira nagy lehet, hogy a tüzelőanyag nagyon gyorsan elég anélkül, hogy hatékonyan továbbadná a meleget a helyiségbe.

Manapság már szinte bármilyen speciális üzletben vásárolhatunk ilyen zsinórt. Ezek általában kerámia, bazalt, üvegszál vagy azbeszt felhasználásával készülnek. Az alacsony árúk ellenére, az azbeszt alapú zsinórok használata nem ajánlott, mivel nem túl környezetkímélők. A kandalló ajtójának szigeteléséhez bármilyen alapú hőálló tömítést vásárolhatunk, de fontos, hogy az a kívánt alakú és átmérőjű legyen. A kandalló építését komolyan kell venni. A formatervezéshez kizárólag kiváló minőségű anyagokat kell beszereznie, amelyek garantálják a tartósságot. Különösen óvatosan kell eljárni a samott tégla ragasztó kiválasztásakor, ugyanis a jó és megbízható termék lehetővé teszi egy tartós és ugyanakkor biztonságos kandalló felépítését, ami évekig melegít majd. A termék a következő tulajdonságokkal kell rendelkezzen: rugalmasság (ennek a jellemzőnek köszönhetően a falazat szerkezete tartós marad) és tűzálló képesség (biztosítja a tűzzel folyamatosan kölcsönhatásban lévő szerkezetek biztonságát, hozzájárulva a szerkezet szilárdságához).

A samott tégla ragasztó egy tűzálló agyagból álló száraz keverék. Meglehetősen univerzális, ezért szinte bármilyen építési munkálatnál alkalmazhatjuk. Ugyanakkor a falazásnál a hőálló, míg a külső dekorációnál a képlékeny típusait kell előnyben részesíteni. A hőálló keverékekben samott szálak vannak, amelyek merevséget adnak. A samott tégla ragasztók burkolásra nem alkalmasak.

Author: administrator