Miért tűntek el az amerikai izomautók?

amerikai izomautók

Az Amerikai Egyesült Államok a világ vezető hatalmai közé tartozva, szinte mindenben az élen jár, többek között a hatalmas, szélsebes kocsik gyártásában is. Régebben viszont, nagyjából a 90-es évektől, az amerikai izomautók nem bizonyultak túl kedvező választásnak. Tulajdonképpen ezt több különböző tényező eredményezte.

Idesorolható a világszerte jelenlévő üzemanyag válság, amit a Jom Kippur háború váltott ki. A magas benzinárak miatt, sokan a kevesebb lóerővel, ezzel arányosan pedig kisebb fogyasztással rendelkező autók mellett tették le a voksukat. Emellett a biztosítók meglátták a lehetőséget a nagyobb teljesítésű kocsikban és a biztonság hiányára hivatkozva, jelentősen emelték a szolgáltatási díjakat.

Az amerikai izomautók korszakának végéhez pedig nagyban hozzájárult a környezetvédelmi tényező, Nixon elnök által. Azokat a kocsikat, amelyeknek túl nagy volt a lökhárítója, esetleg nehezebbek voltak az átlagnál, sajnos betiltották. Ezáltal az olyan járművek kerültek előtérbe, amelyek kicsik és keveset fogyasztanak.

Author: administrator