Mindig lehet újat tanulni a gluténérzékenységről

Komoly probléma a gluténérzékenység

Szerencsés emberek azok, akik nem tudják, hogy mi a lisztérzékenység, mert ez azt jelenti, hogy sem ők, sem a családtagjaik vagy barátaik nem szenvednek ebben a betegségben. Pedig kellene legyenek ismereteink erről a kórról, mivel bármilyen életkorban kialakulhat és öröklődik is. A gluténérzékenység egy igazán sokrétű téma.

Voltaképpen ez egy autoimmun betegség, amit az egyes gabonafélékben található anyag, a glutén vált ki. Az erre érzékeny személyek szervezete ezt az anyagot nem tudja feldolgozni, ezért ellenanyagot termel, ami elindítja az autoimmun folyamatot. Elsősorban a vékonybél egyik szakaszát érinti ez a folyamat, mert glutén fogyasztása esetén károsodnak a bélbolyhok, majd pedig ellaposodnak, elhalnak, ez pedig felszívódási zavarhoz vezet. Sajnos, ezt az autoimmun folyamatot sem megelőzni, sem megállítani nem lehet, úgyhogy a gluténérzékenység az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható.

Kezelni azonban lehet és kell is, aminek egyetlen módja az egész életen át tartó szigorú diéta. Amennyiben pici glutén sem kerül az arra érzékeny ember szervezetébe, akkor leáll az immunrendszer ellenreakciója és nem pusztítja tovább önmagát a szervezet. Ily módon elmúlnak a kellemetlen tünetek, ráadásul az esetleges szövődmények megjelenésének a kockázata is jelentősen csökken, mint például a meddőségnek, a cukorbetegségnek, a pajzsmirigy problémáknak, a csontritkulásnak vagy a rosszindulatú daganatoknak.

Hazánkban folyamatosan nő a lisztre érzékeny emberek száma, viszont csak egy kisebb hányaduk tud a betegségéről. Ez azért van, mert gyakran megtörténik, hogy a tipikus tünetek, mint például a hasmenés, hányás, puffadás, az indokolatlan fogyás. Tulajdonképpen nőgyógyászati, ízületi, neurológiai vagy bőrgyógyászati problémák hátterében is állhat a cöliákia. Olyan is előfordulhat, hogy teljesen tünetmentes a beteg, de amint diagnosztizálták nála a betegséget, ugyanolyan szigorúan kell betartania a diétát, mert a szervezete belsőleg akkor is roncsolja önmagát, ha nincsenek külső tünetek.

Author: administrator