Sokaknál a feketeszén a nyerő

ukrán szén árak

Annyi fajta szén van manapság, hogy teljesen érthető, ha valakinek nehézséget okoz megtalálni az ideális fajtát. Mi alapján érdemes dönteni? Nos, sokaknak az ukrán szén válik be. Mivel az elmúlt időben az ukrán szén árak egyre kedvezőbbek lettek, illetve ezeknek a fűtőértéke is kielégítő, ezért jó választásnak számítanak.

Ez a tüzelőanyag az egyik legfiatalabb szén és a szerkezete még erősen fásnak mondható. A fűtőértéke a legjobb esetben 9MJ/kg, a nagy nedvesség és hamutartalom miatt. Azon kívül, hogy az ukrán szén árak reálisak, arról az előnyről sem szabad megfeledkezni, hogy ez nagy mennyiségben nem túl vastag takaróréteg alatt található és külfejtéssel kinyerhető.

Ezért sem kerül annyiba, mint mondjuk a fekete szén. Azonban azt tudni kell, hogy a rossz tüzeléstechnikai tulajdonsága miatt, egy modern tüzelőberendezéssel lehet csakis igazán gazdaságosan felhasználni. Az ukrán szén árak kedvezőek a jobbnak mondható barnaszén esetében is. Ez az eocén korban, 60−75 millió évvel ezelőtt, a sűrű láperdőkből keletkezett.

A fűtőértéke elérheti a 24 MJ/kg-ot is, ami nagyon jónak mondható. Az ukrán szén árak kedvezőek a Mátra Brikett shopban is, ahol ezen kívül egyéb széntípusok is szemügyre vehetőek és megvásárolhatóak. Ott van a sokaknál első helyet elfoglaló feketeszén. Ez a karbon korban, körülbelül 325 millió évvel ezelőtt mocsárerdőkből jött létre.

Hazánkban a Mecsekben levő fekete szén kora 150−200 millió év és a Pannon tenger mellett lévő mocsarakból keletkezett. A feketeszén fűtőértéke, ha nagyon jó minőségűről van szó, meghaladhatja a 30 MJ/kg-ot is. Amikor a fekete szén kerül említésre, sokan azt hiszik, hogy ez egy szén típus. Pedig igazából ez egy több tüzelőanyagot magába foglaló kategória.

Ebbe tartozik a hosszú lángú szén, ami sok illó anyagot tartalmaz és rosszul kokszolható. Ott van még a gázszén, ami kisebb lánggal ég, könnyen gyullad, de szintén gyengén kokszolható. Illetve nem lehet megfeledkezni a kovács feketeszén fajtáról sem, amit sokan csak zsírszénként ismernek. Ez a feketeszén változat lágy, nem annyira szilárd, de igazán jól összesűl és nagy szilárdságú kokszot lehet belőle csinálni.

Author: administrator