Útmutató a webáruház indítás feltételeihez

webshop indítás

Az elmúlt években már nem csupán a hagyományos, offline jelenléttel rendelkező üzlettulajdonosok nyitnak az online kereskedelem felé, hanem azok a magánszemélyek is, akiknek nincsen kereskedelmi előéletük, sem tapasztalatuk. Érthető törekvés ez, hiszen a koronavírus járvány miatt mind többen döntenek az internetes vásárlások mellett, tehát egy webáruház indítása a mai világban jó befektetésnek ígérkezik.

Több jogi feltétele is van egy webáruház indításának. Ez a lehetőség akkor való Önnek, ha korábban már folytatott valamilyen vállalkozó tevékenységet, ha módszeres, kitartó, kereskedő szellemű ember, valamint tud keresleti-kínálati, bevételi-kiadási szempontok alapján döntéseket hozni. Továbbá arra is szükség van, hogy legyen elég tartaléka ahhoz, hogy túlélje a webáruház indítás kezdeti, pár hónapos felfutási szakaszát.

Arra is hajlandónak kell lennie, hogy megtanulja a keresőoptimalizálás, az online reklámozás és közösségi marketing alapjait, ha pedig szükséges, erre pénzt is áldozzon. Persze nem hiányozhat a megfelelő mértékű elszántság sem, hogy ezt a munkát éveken keresztül folytassa. De lássuk a jogi feltételeket! Gazdálkodói forma meglétére van szükség ehhez, ugyanis magánszemély nem indíthat csomagküldő kiskereskedelmi tevékenységet. Mindazonáltal a webáruház indítása nem engedélyköteles tevékenység és nincs szükség hozzá semmilyen kereskedelmi végzettségre sem.

Azonban a tevékenységet be kell jelenteni a területileg illetékes jegyzőnél. Az adóhatóság felé tartozunk bejelentési kötelezettséggel, ha saját magunk csomagoljuk a kiszállított termékeinket. Ez azért szükséges, mert a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény alapján, környezetvédelmi termékdíjat kell fizetnünk.

Egy webáruháznak kötelezettsége van a vásárlók felé is, ami jellemzően a vállalkozás részletes adataira, a forgalmazott termékkörre, a szállítási díjakra, feltételeire, határidejére, a fizetési lehetőségekre, a megrendelés meneteire, a panaszkezeléssel és elállási joggal kapcsolatos tudnivalókra, a garanciális feltételekre, a szavatosságra vonatkozik.

Author: seditor