Útmutató vendéglátósoknak: az NTK adatszolgáltatás jelentése

NTAK adatszolgáltatás

Vállalkozás vezetőként gyakran az ember csak kapkodja a fejét, hogy mik az újabb gyakran őrültségeknek tűnő előírások, amiknek muszáj már megint megfelelni. Tény, hogy aki nem szeretne mást csak szépen csendben dolgozni és lehetőleg a munkájából jól megélni, általában teherként viseli a különféle előírások betartását, főként, ha azok plusz teherrel járnak. Tény, hogy ezek többsége a szolgáltatásokat igénylő személyek kényelmét és biztonságát hivatottak megőrizni.

Most egy újabb ilyen bürokratikus dolog borzolja a kedélyeket. A vendéglátásban az NTAK adatszolgáltatás 2023. július 1-től lesz kötelező a legtöbb vendéglátó egység számára. Ez a rendszer nem egy új találmány, mivel már jó pár éve működik, de eddig csak a szálláshelyeket biztosítóknak volt kötelező. A helyzet azonban változik, mert az ország vezetői célul tűzték ki a turizmus fejlesztését. Ahhoz pedig, hogy nagyobb sebességre lehessen kapcsolni ezen a területen, kellenek a lehetőleg valós időben érkező adatok.

Amennyiben ezek csak több hét vagy hónapot követően dolgozhatóak fel, akkor az csökkenti a hatékonyságot, főként úgy, hogy elég gyorsan alakulnak újabb üzletágak, amelyek mind az igények kiszolgálására törekednek. Legyen az régi vagy éppen frissen induló üzletág, az első lépések között történjen meg a regisztráció! Legelőször egy központi, majd külön ágazatra vonatkozó regisztrációra van szükség, az átláthatóság érdekében. Néhány példa ezekre az étterem, büfé, cukrászda, italüzlet, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem, alkalmi vendéglátóhely és sok másik, amit a törvény részletesen felsorol.

A regisztráláson túl, az adatszolgáltatás nem alkalomszerűen, hanem rendszeres jelleggel történik. Az elv szerint csak statisztikai célú információk kezelésére nyílik lehetőség és semmilyen személyes adat nem lát napvilágot. Az ehhez szükséges rendszerek beszerzése már megoldható a CMO jóvoltából. Profi módon kidolgozott rendszerek állnak rendelkezésre, amik könnyen kezelhetőek és minimális plusz költséget jelentenek. Találd meg az üzletednek leginkább aktuális konstrukciót és használd ki okosan az előnyeit!

Author: seditor