Kockázatelemzés, az alábecsült segítség

Kockázatelemzés

Jó tudni, hogy a munkavédelem nem fejeződik be az évenkénti oktatással. A biztonságos munkahely megteremtése ennél sokkal több munkát igényel, amihez nagy segítség a kockázatelemzés.

Sokan azt hiszik, hogy a kockázatelemzés során csak a veszélyes vagy hibás, rosszul felszerelt eszközöket, balesetveszélyes lépcsőket sorolják fel. A fent említett példák igazából csak a munkahelyi balesetekben játszanak szerepet.

A munkaadónak azzal is tisztában kell lennie, milyen veszélyek leselkednek a munkavállalókra munkavégzés közben, amelyek lassan kialakuló egészségkárosodásokhoz vezethetnek.

Egy kockázatelemzés ezt is tárgyalja. Mindenképp figyelni kell például a vegyi és egyéb veszélyes anyagok használatára, kezdve az egészen hétköznapi irodai fertőtlenítőkkel. Szintén fontos a nem ergonomikus bútorok felismerése. Említhetnénk még a rossz szögben elhelyezett monitorokat is, amelyek használata nyakízületi problémákhoz vezet. Érdemes tehát megfogadni a kockázatelemzésben leírtakat, mert így hosszútávon is biztonságos munkahelyet tudunk kialakítani.

Author: administrator