Hogyan zajlik a másodlagos szürkehályog kezelése?

másodlagos szürkehályog kezelés

A szemünk világa drága kincs, amit legtöbbször csak akkor értékelünk igazán, ha valamilyen látószervi betegséggel kell szembenéznünk. A szembetegségek között a szürkehályog az egyik leggyakoribb rendellenesség, kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet. Szerencsére, a manapság már rutinbeavatkozásnak számító, alig 10 perces lézeres kezelés kiiktatja a problémát – de vajon véglegesen? A tapasztalat azt mutatja, az úgynevezett másodlagos szürkehályog a műtéten átesett személyek akár 20-30%-át is érintheti.

A másodlagos szürkehályognak egyszerű gyógymódja van. Azt, hogy kinél fog kialakulni a rendellenesség, lehetetlen megjósolni. A tünetek a lézeres műlencsebeültetést követően hónapokkal, de akár évekkel később is jelentkezhetnek. Az első, komoly gyanúra okot adó jel, a látás romlása. Természetesen érthető, ha a tüneteket tapasztaló érintettek megrémülnek – ám ez a riadalom addig tart csupán, amíg nem értesülnek a másodlagos szürkehályog valóban egyszerű gyógymódjáról. De mi is tulajdonképpen a másodlagos szürkehályog?

Nos, a rendellenesség tulajdonképpen a műlencse beültetést követő hegesedés, ami a beültetett lencse mögötti lencsetokot érinti. Ahogy azt említettük, a kezelés egyszerű, gyors és ami ennél is fontosabb: végleges. A hegesedés kezelése lézeres beavatkozással történik, pupillatágításban. Hasonlóan a lézeres szürkehályog eltávolításához, az említett YAG-lézeres kezelés sem fájdalmas. A beavatkozáson átesettek a látásuk maradéktalan visszanyeréséről számolnak be. A hegesedés kezelésének ez az egyszerű gyógymódja garantálja, hogy a betegség soha többé ne alakulhasson ki.

Bár a másodlagos szürkehályog kialakulását nem lehet előre jelezni, így megakadályozni sem, a gyors és hatékony regenerálódást bizonyos szabályok betartásával eszközölhetjük. Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos és szürkehályog specialista tanácsát megfogadva, óvjuk fokozottan a szem környékét, ne emeljünk néhány kg-nál nehezebb tárgyakat, illetve néhány hét erejéig hagyjunk fel a nagyobb fizikai megerőltetéssel járó sportokkal is.

Author: seditor