Komoly kérdés: gáz vagy villanytűzhely?

gáz vagy villanytűzhely

Ebben a nehéz gazdasági helyzetben, amikor az energiaárak a csillagos eget verik, érthető módon mindenki igyekszik spórolni, több-kevesebb sikerrel. Gyakran felvetődik a kérdés, miszerint a gáz vagy villanytűzhely jelenti a gazdaságosabb megoldást? Nos, a villanytűzhelyek manapság már nem jelentenek egyet a vaslapos főzőfelülettel, hiszen hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Ebből létezik kerámialapos, ami könnyen felmelegszik és kevesebb maradékhő keletkezik az esetében, mint a hagyományos változatoknál.

Az indukciós változatok megjelenésével már el lehetett gondolkodni azon, hogy a gáz vagy villanytűzhely költséghatékonyabb. Egyértelműen olcsóbbak a gáz főzőlapok, bár ha ezt választjuk, akkor számolnunk kell azzal, hogy szükség lesz páraelszívóra, légbevezetőre és szolgáltatótól függően, biztonsági okokból kötelező lehet a mágnesszelep, illetve az áramlásérzékelő beszerzése is. A választásban, hogy gáz vagy villanytűzhely kerüljön megvételre, segít a tény, hogy 1 kilowattóra energiaára még mindig olcsóbb, ha földgázról van szó.

Figyelmet igényel az energia besorolás változás

2021. március elsejétől az energiaosztályok közötti különbség meghatározására utaló energiacímkék jelentősen megváltoztak. Tehát ekkor történt az energia besorolás változás, amit a lakosság nagy része a háztartási nagyobb gépek vásárlása során ismer és alkalmazza is. A-tól G-ig terjedő betűjelek adják az energiacímke új skáláját, az A betű mellől pedig eltűntek a +, ++ és +++ jelek. Az energia besorolás változás elkerülhetetlenné vált a technológia fejlődésével.

Ugyanakkor a színnel történő jelölés megmaradt, mert ez könnyen felismerhető és egyszerűen értelmezhető. Ahogyan eddig is, a zöld csík jelöli a leginkább, a piros a legkevésbé hatékony háztartási gépeket. A két véglet között helyezkedik el a sárga és annak árnyalatai. A megújult címkék, az energiahatékonyság mellett, a zajszintet és az adott háztartási gép fogyasztását is jelölik. Hozott még egy újítást az energia besorolás változás, a címkére rákerült QR-kód, amit okostelefonnal és táblagéppel le lehet olvasni, így további információkhoz is hozzájuthatunk.

Author: seditor